Borsta tänderna på rätt sätt

Tandborstning är grundläggande för en god munhygien – det har du säkert fått höra ända sedan barnsben. Såväl i hemmet som i skolan och hos tandläkaren har de flesta av oss under hela uppväxten fått höra hur viktigt det är med regelbunden tandborstning. Men har du någonsin fått detaljerad information om hur du går tillväga för att borsta tänderna på rätt sätt? Om svaret är nej så har du hittat rätt! I denna artikel får du de bästa tipsen från oss på Swedish Dental, så att du kan förbättra din teknik och borsta dig till hälsosammare tänder och tandkött.

Ska man borsta tänderna före eller efter frukost?

Om man ska borsta tänderna före eller efter frukost är en ständigt pågående debatt. Låt oss reda ut frågan en gång för alla! En allmän och viktig rekommendation från oss på Swedish Dental är att vänta med att äta ungefär två timmar efter tandborstning. Detta beror på att mat – och då specifikt syrahaltig mat– sänker munnens pH-värde och skapar en sur miljö. Om du äter direkt efter tandborstning ökar alltså risken för att emaljen blir utsatt för syra, vilket kan leda till skador på tänderna. Det är med andra ord optimalt att borsta tänderna direkt på morgonen och avvakta med att äta ett par timmar, alternativt att borsta tänderna efter att du ätit frukost.

Hur länge ska man borsta tänderna?

För att upprätthålla en god munhygien rekommenderar vi att du borstar tänderna i cirka två minuter åt gången, två gånger om dagen. Två minuter är lagom mycket tid för att effektivt avlägsna matrester och plack från tänderna. För att säkerställa att du borstar tillräckligt länge är det en god idé att använda timerfunktionen på mobilen, eller att borsta med en eltandborste som har inbyggd timer.

Borsta tänderna på rätt sätt

Så borstar du tänderna – våra bästa tips

För att vara säker på att du borstar tänderna på rätt sätt är det viktigt att följa några enkla steg.

Håll tandborsten rätt

Håll tandborsten i en vinkel på ungefär 45 grader mot tänderna och tandköttskanten. På så vis möjliggör du en effektiv rengöring av såväl tandytan som tandköttskanten.

Dags att borsta

Gnugga borsten fram och tillbaka över tänderna flera gånger. Avsluta med svepande rörelser från tandköttskanten nedåt eller uppåt för att säkerställa en grundlig rengöring på alla ytor av tänderna. Försök också att borsta stråna försiktigt under tandköttskanten där plack tenderar att samlas. När du borstar de inre ytorna av framtänderna ska du i sin tur använda den främre halvan av borsten, och försiktigt borsta uppåt och nedåt.

Glöm inte tungan

Glöm inte att avsluta din tandborstning genom att borsta tungan. Detta hjälper till att avlägsna bakterier och bidrar dessutom till en fräsch andedräkt.

FAQ

Är det viktigt att använda tandtråd och munskölj också?

Ja, tandtråd och munskölj är viktiga komplement till tandborstningen eftersom du då kommer åt platser som tandborsten inte når, och kan skölja bort bakterier och matrester från hela munnen.

Hur ofta ska man borsta tänderna?

För att upprätthålla en bra munhälsa rekommenderar vi att du borstar tänderna minst två gånger dagligen.

Vilken typ av tandborste och tandkräm är bäst?

Vi på Swedish Dental rekommenderar att du använder en mjuk tandborste och fluortandkräm för att skonsamt rengöra tänderna och skydda mot karies. Komplettera gärna också med en extra tandborste som har ett mindre borsthuvud för att nå svåråtkomliga områden.

2024-04-17T12:08:15+01:00
Till toppen